Премини към основното съдържание

Кратун месец в Рила

На 10.12.2016 г. от 12:00 часа в градинката на площад „Възраждане“, гр. Рила ще бъде официално открит „Кратун месец“. “КРАТУН МЕСЕЦ” e “месец”, с продължителност от 99 дни, характерен само за град Рила, през който се дегустира рилско вино. Името му идва от традицията, виното да се пие от кратунки (вид тикви). Празникът започва с отточването на виното и свинчокола, обхваща всички зимни празници и завършва на Трифон Зарезан, когато свърши виното.

“"Кратун месец" е за тези, които пият, но не се напиват и за тези, които се смеят, но не позволяват да бъдат осмивани". Води началото си от преди повече от 100 години (около 1899 г.), организатор на празнуването му е дружество “Пакост”, а девизът “Я и пакост да ти направа, па ке ти ареса!”. Идеята се зародила в тогавашната „социална мрежа“ - селската кръчма поради нуждата на хората да контактуват и да се забавляват през зимните месеци, когато няма земеделска работа.

През 2000 година, в град Рила е създадено Сдружение “Кратун месец”, което като приемник на дружество “Пакост” възстановява честването на този уникален традиционен празник “Кратун месец”, който е единствен в България.

Туристически Център Гр.Рила