Премини към основното съдържание

Съюз на българските филателисти-Кюстендил

Име на фирма: 
СБФ Кюстендил

ЗАКОН ИЛИ СПИРАЧКА НА КОЛЕКЦИОНЕРСТВОТО

На 8 юни 2013 г. в София се състоя годишното събрание на Съюза на българските колекционери, където членува и Съюзът на българските филателисти.
Събранието премина по утвърдения дневен ред. Но както се очакваше, изказванията на делегатите и докладите на членовете на ръководството бяха насочени към сериозните проблеми, свързани с текстовете на приетия преди няколко години Закон за културното наследство и правната регулация на културата в България.
Единодушно бе мнението, че Законът носеше “чудовища” още в утробата си, които по-късно се използваха от политически популизъм, чиновническа посредственост и от службите за сигурност.
Вече четири години колекционерската общност оспорва адекватността и ефективността на Закона. Законът охотно залага на охранителните мерки на европейското законодателство в областта на културното наследство, но отказва да сподели доверието в гражданския сектор, неприкосновеността на частната собственост на колекционерски предмети и пазарната свобода.
Пак по силата на този Закон всяка сделка със стари вилици и лъжици може да се окаже претекст за агресия от страна на полицията; всеки аукцион на монети или картички може да бъде обявен за незаконен и да бъде смачкан по безпардонен начин. И най-важното: регистрацията на стотици и хиляди колекции - най-вече нумизматични - на практика не се извърши. Така Законът направи държавата всесилен разпоредител, а на гражданите бе отредена ролята на потенциални престъпници щом са колекционери.
Присъстващите единодушно подчертаха, че културата не се прави със страх и репресии, с присъствието на органите на реда на всяка среща на колекционерите в страната, с показните обиски и арести на нумизмати, антиквари, че дори и филателисти.
Ето защо Общото събрание прие Декларация, адресирана до най-висшите институции в България с категорично настояване този закон да бъде основно променен от 42-то Народно събрание с цел да се създаде една адекватна за съвременните условия и тенденции правна регулация.
И всичко това да се направи за запазване на богатството на поколенията - като духовно наследство, като исторически урок и като естетически ориентир.
И най-накрая - Законът да гарантира развитието и бъдещето на колекционерството!

Христо Николчев

ВЛАДИМИР ТАБАКОВ ул. „Ловчански” 15 2500 КЮСТЕНДИЛ

БЕЗПЛАТНО включване в Бизнес каталога на Кюстендил се обадете на 0888-563-496 или стъпи ТУК!

Вижте телефон, емайл или интернет сайт след вход или регистрация!